• Üdvözöljük Sirok község honlapján

    Szeretettel köszöntjük Sirokban, várja Önt a Tarna-völgyében elterülő 1800 lelkes település a Bükk és a Mátra találkozásánál.
  • A település felett emelkedő impozáns vár, hazánk egyetlen barlangvára, a Darnó-hely mélyén megbúvó Nyírjes-tó, a különleges barlanglakások, a Palóc tájház – megannyi felfedezésre váró látnivaló. Kóstolja meg a palóc konyha ízeit, túrázzon egyet a környező hegyekben, frissüljön a Gergely-sara forrásnál. Mindezekhez igényes falusi szálláshelyek biztosítják a nyugalmas pihenést.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Ajánló

  • 1

Tájékoztató a bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről

 

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló 2005. évi CXXXV. tv. a Magyarországon elkövetett bűncselekmények és tulajdon elleni  szabálysértések közvetlen  sértettjeit, továbbá  mindazon személyeket áldozatnak tekinti, akik bizonyíthatóan a bűncselekmény közvetlen következtében szenvedtek sérelmet.

Áldozatsegítő támogatások

Érdekérvényesítés elősegítése: személyre szabott felvilágosítás és ügyintézés a bűncselekmény/tulajdon elleni szabálysértés kapcsán felmerülő problémák megoldására, (pl. tájékoztatás büntető-, illetve szabálysértési eljárásbeli jogairól és kötelezettségeiről, az elérhető támogatások fajtáiról és az igénylés feltételeiről, egészségügyi, egészségbiztosítási, szociális ellátások igénybevételéről, ismételt áldozattá válás elkerülésének lehetőségeiről stb.) – a kérelem benyújtása nincs határidőhöz kötve.

Áldozati státusz igazolása: amennyiben valamely hatóság, más szerv által nyújtott ellátás, szolgáltatás vagy támogatás igénybevételéhez, vagy egyéb okból szükséges, az áldozatsegítő szolgálat áldozati státuszt igazoló hatósági bizonyítványt állít ki az áldozat kérelmére vagy hivatalból (pl. jogi segítségnyújtás igénybevételéhez, eltulajdonított személyes okmányok pótlása során költségmentesség igényléséhez) – a kérelem benyújtása nincs határidőhöz kötve.

Azonnali pénzügyi segély: az élelmezéssel, lakhatással, ruházkodással, utazással kapcsolatos, valamint a gyógyászati és kegyeleti jellegű kiadások fedezésére mérlegelés alapján adható, ha ezek megfizetésére az áldozat a bűncselekmény/tulajdon elleni szabálysértés következtében önerőből nem képes – a bűncselekmény/tulajdon elleni szabálysértés elkövetésétől számított 8 napon belül igényelhető.

Állami kárenyhítés:  a súlyos, szándékos, személy elleni erőszakos bűncselekmény áldozatait illetheti meg, az áldozat a bűncselekmény miatt bekövetkezett vagyoni kárának teljes vagy részbeni megtérítését ill. bekövetkezett keresőképtelensége esetén - ha a keresőképtelenség várhatóan a 6 hónapot meghaladja - az áldozat járadék formájú kárenyhítésként a rendszeres jövedelmében bekövetkezett csökkenés részbeni enyhítését igényelheti – a bűncselekménytől számított 1 éven belül igényelhető.

A támogatás iránti kérelmet írásban, az erre a célra rendszeresített nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani, mely letölthető az igazsagugyiinformaciok.kormany.hu honlapról, valamint kérhető az áldozatsegítő szolgálatként eljáró kormányhivataltól. A kérelem elbíráláshoz szükséges a feljelentés, a feljelentés megtételét igazoló irat másolata, vagy az ügyben eljáró nyomozó hatóság, ügyészség vagy bíróság által kiállított, a büntetőeljárás adatairól szóló igazolás, amelyet az eljáró szervtől igényelhet az áldozat, vagy a kérelem benyújtását követően annak beszerzéséről az áldozatsegítő szolgálat gondoskodik.

Heves Megyei Kormány   Hivatal  Hatósági Főosztály Igazságügyi Osztálya
3300 Eger, Barkóczy u. 7. I. em.  Telefon: 36/510-690, Fax: 36/510-696
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
ügyfélfogadási idő: hétfő, szerda: 8.00-16.30, péntek: 8.00-14.00

Ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal (24h): 06 80 225 225

Nyomtatás E-mail

Adók, nyomtatványok

Nyilvántartások

Eladó ingatlanok

Kapcsolat

Sirok Község Önkormányzata
3332 Sirok, Borics Pál u. 6.
Telefon: 36/561-000
Fax: 36/361-633

Üzenet az önkormányzatnak